Arbeidsvandring
Skriv utI første halvdel av 1900-tallet var behovet for arbeidskraft i industrien og fiskenæringen stor. Arbeidslivet var preget av sesongarbeid, og mange reisende kombinerte derfor dette med handel og håndverk. I Kristiansund loddet de klippfiskkasser, i Høyanger jobbet de på aluminiumsverket, i Haugesund og på Karmøy jobbet de i silda, og i Stavanger arbeidet de i hermetikkindustrien. Etter sesongarbeidet dro noen familier videre, mens andre slo seg ned på stedet.
Andre reisende var arbeidsfolk med spesialkompetanse som reiste sammen med familien fra det ene store prosjektet til det andre. Det kunne være dykkere, murere og blikkenslagere. Reisende har blant annet deltatt i gjenoppbyggingen av Kristiansund etter 2. verdenskrig og Ålesund etter bybrannen i 1904.
De reisende søkte sammen og slo seg gjerne ned i samme bydel eller bygd. Dette var ofte steder med tilknytning til industri. Eksempler på slike steder er: Kalhammeren i Stavanger, Sandviken i Bergen, Høyanger i Sogn og Fjordane, Langevåg utenfor Ålesund og Orvikan utenfor Kristiansund.