Familie

Skriv ut

Familie med dåpsbarn på Svanviken. Foto: Karmsund Folkemuseum 

Familien er viktig i de reisendes kultur. Det var vanlig med store søskenflokker, og noen ganger levde barn, foreldre, besteforeldre, onkler og tanter sammen. Under reising kunne flere familier slå seg sammen slik at de dannet et større reisefølge. Frykten for å bli fratatt barna har nok påvirket reisingen til mange familier, og mange var forsiktige med kontakt med de fastboende.

Barna lærte seg tidlig å hjelpe de voksne i deres arbeid. Ofte var det slik at guttene overtok fedrenes oppgaver, mens jentene fulgte i mødrenes fotspor. De minste barna var ofte igjen i båten, men barna lærte tidlig å bli med på handel på gårdene. Et trekk ved oppdragelsen var respekt og lydighet for de eldre. De fikk en kjærlig, men streng oppdragelse.  Ærlighet var også viktig.

Familien var avhengig av å beholde et godt forhold til de gårdene de fikk overnatte på og handlet med. En del reisende fikk også kjenne den smertefulle opplevelsen av langvarig sult. Dette har for mange gitt en frykt som sitter igjen for resten av livet.