Børe-Marta

Skriv ut

Børe-Marta, eller Gamla-Byroa som hun også kaltes, var en kjent skikkelse i Vik i Sogn i siste halvdel av 1800-tallet. Det sies at hun kunne trolle. Hun lagde naturmedisiner og kunne kurere både mennesker og dyr for sykdommer. Særlig flink skal hun ha vært til å få sår til å gro. Det sies at hun plukket en giftig sopp som hun kokte til sårsalven. Deretter blandet hun den med litt av hvert annet.

Børe-Marta skal ha gått med blomstrete kjole og en storklut over skuldrene, gått barbeint og røyka skråtobakk. Hun brygget et eget øl, fanta-brygg, som hun hadde urter, gjær og sukker i. Det sies at når de hadde noe å drikke så ble det fest. Da sang Marta mens mannen, Børe-Lars, spilte munnspill.

Børe-Marta og Børe-Lars bodde i Bergen vinterstid, men kom alltid til Vangsnes i følger på fire til fem jekter på våren. Åker-Ola sa det slik at ”fantane kjem når flyttfuglane kjem, og dreg når flyttfulgane dreg”.

Børe-Marta tilhørte Børe-følget, et av de store følgene på Vestlandet på 1700- og 1800-tallet. De var båtreisende med vinterbolig i Vik i Sogn. I vintermånedene laget de ljåer, kniver, spann, melkesiler, kaffekjeler og mye annet. I Børe-følget var det smeder, blikkenslagere, kobberslagere, hesteskjærere, sadelmakere og rokkemakere. Børe-følget hadde fått navnet sitt fra Børe Henriksen, født i 1797.